Het functioneel parcours komt er vanaf 1 januari '10! -INFO-

Forumregels
Afbeelding
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Iced_Max
Beheerder + inschrijvingen
BerichtenCOLON 1198
GeregistreerdCOLON 19 Feb 2005, 13:10

Het functioneel parcours komt er vanaf 1 januari '10! -INFO-

Bericht door Iced_Max »

SELECTIE & ASSESSMENT - Vanaf 1 januari 2010 zullen de huidige sportproeven voor uniformfuncties (externe kandidatuur) worden vervangen door een functioneel parcours.

HET FUNCTIONEEL PARCOURS VOOR UNIFORMFUNCTIES
EXTERNE KANDIDATUUR (Betrekkingen voor het operationeel kader van de geïntegreerde politie)


Vanaf 01-01-2010 zullen de huidige sportproeven worden vervangen door een functioneel parcours.

1 Waaruit bestaat het functioneel parcours ?
Het functioneel parcours bestaat uit twee afzonderlijke onderdelen die de kandidaten na elkaar moeten uitvoeren:
1° een parcours bestaande uit een reeks van 6 hindernissen (zie schema als bijlage) dat 3 maal moet worden afgelegd in een globale maximumtijd van 3’30”;
2° een krachtproef bestaande uit enkele fysieke proeven, af te leggen in maximun 1’:
- het duwen en trekken van een kar met een gewicht van 200 kilogram (heen-terug over een afstand van 10 meter);
- het verplaatsen van een pop van 48 kilogram (heen-terug over een afstand van 5 meter).

2. Wat wordt met deze aanpassing beoogd ?
De invoering van het parcours streeft een dubbel doel na:
- enerzijds, proeven inrichten die aansluiten bij situaties die politiemensen kunnen beleven tijdens hun opdrachten;
- anderzijds, op termijn, een longitudinale opvolging van de fysieke conditie toelaten op verschillende ogenblikken: bij de ingangsproeven, een evaluatie tijdens de opleiding en een opvolging van de fysieke conditie van het operationeel personeel.

3. Wanneer legt de kandidaat het functioneel parcours af ?
Wat het kader van agenten en het basiskader betreft, vervangt het functioneel parcours de huidige sportproeven tijdens de medisch-fysieke proef die doorgaat te Brussel. Zodra de politiescholen in het bezit zullen zijn van het vereiste materiaal, zal het functioneel parcours gedecentraliseerd worden afgelegd in de loop van de namiddag, volgend op de cognitieve vaardigheidsproef.
Wat het kader van de hoofdinspecteurs met bijzondere specialisatie of politieassistent en het officierskader betreft, zal het functioneel parcours centraal plaatsvinden onmiddellijk na de cognitieve vaardigheidsproef.

4. Tot welke gevolgen leidt een mislukking ?
Om te slagen voor deze proef krijgt de kandidaat een eerste kans, gevolgd, indien nodig, door een herkansing.
Bij een herkansing moeten steeds de twee onderdelen van het functioneel parcours worden afgelegd, zelfs indien men maar voor één onderdeel faalde bij de eerste kans.
De herkansing mag niet plaatsvinden binnen een termijn van minder dan twee maanden en meer dan één jaar.
Wat het vergelijkend examen van officier op basis van een diploma van het niveau A betreft, zal de kandidaat voor de herkansing automatisch een nieuwe datum ontvangen, rekening houdend met organisatorische beperkingen.

Wat de andere kaders betreft, zal de kandidaat, die wenst te herkansen, dit schriftelijk kunnen aanvragen bij de directie van de rekrutering en van de selectie. Deze kandidaat ontvangt vervolgens een uitnodiging om de proef in Brussel af te leggen.

De kandidaat die bij een herkansing opnieuw de vereiste minima niet behaalt, wordt als mislukt beschouwd en verliest één van de drie kansen van deelname aan de selectieproeven van het desbetreffende kader.

Dit geldt eveneens voor de kandidaat waarvoor de maximumtermijn van één jaar, te rekenen vanaf de datum van de eerste kans, waarvoor hij/zij mislukte, is verstreken zonder zich opnieuw te hebben aangeboden voor het functioneel parcours. De kennisgeving van deze mislukking zal schriftelijk worden bevestigd door de directie van de rekrutering en van de selectie. De brief zal eveneens de modaliteiten om zich opnieuw als kandidaat voor een uniformfunctie in te schrijven vermelden.

De kandidaat die zich in een dergelijke situatie bevindt, zal één jaar moeten wachten vooraleer zich opnieuw in te schrijven.

5. Welke voorwaarden moeten vervuld zijn om tot een vrijstelling voor het functioneel parcours te leiden ?

1° Iedere kandidaat die geschikt werd bevonden bij een medisch-fysieke proef wordt vrijgesteld voor diezelfde proef gedurende een periode van twee jaar, ongeacht het kader waarvoor wordt gesolliciteerd, voor zover de medisch-fysieke proef na 01-01-2010 werd afgelegd. Deze vrijstelling geldt echter niet voor de kandidaat die deelneemt aan het vergelijkend examen voor officier op basis van een diploma van het niveau A.
2° Iedere kandidaat, lid van het kader van agenten van politie, die deelneemt aan een externe selectie met het oog tot een hoger kader toe te treden (In-Ex), is vrijgesteld van de medisch-fysieke proef indien diezelfde proef al met succes werd afgelegd (dus na 01-01-2010, datum van het in voege treden van het functioneel parcours) op het ogenblik van de indiensttreding in het huidige kader.
Iedere kandidaat, lid van een ander kader van het operationeel personeel van de geïntegreerde politie, die deelneemt aan een externe selectie met het oog tot een hoger kader toe te treden (In-Ex) is vrijgesteld van de medisch-fysieke proef.
3° Iedere kandidaat-agent van politie, kandidaat-inspecteur van politie of kandidaat-hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie of politieassistent, die geslaagd is voor het functioneel parcours, is vrijgesteld voor diezelfde proef gedurende één jaar.
4° Iedere kandidaat, lid van het kader van agenten van politie, die deelneemt aan een interne selectie in het raam van de bevordering door overgang naar het basiskader, is vrijgesteld van de medisch-fysieke proef, indien diezelfde proef al met succes werd afgelegd na 01-01-2010, datum van het in voege treden van het functioneel parcours (de vrijstelling voor de medisch-fysieke proef was in het raam van de bevorderingsexamens al toepasselijk voor de andere kaders).
....When the Going Gets Tough, the Tough Get Going
BUTTON_TOPIC_LOCKED