Tips voor de 2de proef (UPDATE: Nieuwe groepsproeven)

Forumregels
Afbeelding
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Gebruikers-avatar
Kev1n
__________________________
BerichtenCOLON 298
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 23:49

Tips voor de 2de proef (UPDATE: Nieuwe groepsproeven)

Bericht door Kev1n »

Inleiding

De persoonlijkheidsproef, die een ganse dag duurt, valt uiteen in een viertal luiken:

● een geïnformatiseerde persoonlijkheidsvragenlijst;
● een biografische vragenlijst;
● een situatieproef waarbij men 4, 5 of 6 kandidaten in een bepaalde situatie brengt;
● een gestructureerd interview.

In dit deel wordt nagegaan of het psychologisch profiel van de kandidaat overeenstemt met de persoonlijkheidskenmerken die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het politieambt. Na die proef besluit men dat de kandidaat:

● hetzij over die persoonlijkheidskenmerken beschikt;
● hetzij in staat is om die persoonlijkheidskenmerken te ontwikkelen;
● hetzij momenteel niet over die persoonlijkheidskenmerken beschikt.

Het geheel van de persoonlijkheidstesten vindt uitsluitend plaats in het gebouw van de directie van de rekrutering en van de selectie te Brussel.

Bron: http://www.jobpol.be

Tips omtrent "de situatieproef deel 1"

In deze proef is het doel om op een volwassen, assertieve manier tot een consensus te komen. Hou voor handen dat er geen volkomen antwoord is.
Hierbij trek je elk een fiche en krijg je een profiel te zien met verschillende gegevens over de persoon die jij op dat moment moet spelen.
vb. Vrouw- 26jaar - 5 jaar ancienniteit - Vader is Duitstalig- sterke affiniteit met kinderen.
vb. Man - 57 jaar - 37 jaar ancienniteit - zit in laatste jaar avondschool Frans - vangt graag nieuwe collega's op - heeft vroeger vaak undercover gewerkt.


Daarna krijg je 30 opdrachten waarvan je er 15 mag uitkiezen en verdelen onder de mensen bij wie je denkt dat dit best past.
Er wordt niet gezegd of dit elk 3 moeten zijn of niet, dit wordt echter in het midden gelaten. Je krijgt hiervoor 20 minuten de tijd.
Volgens mij is het in eerste instantie een kwestie om de belangrijkste opdrachten hier uit te filteren en daarna te verdelen.
Na deze 20 minuten krijg je welgeteld 5 minuten om de volgens jullie groep de 3 belangrijkste opdrachten te kiezen en iedere opdracht aan iemand te geven aan de groep.
Na deze 5 minuten moet je in groep uitleggen waarom je net die 3 opdrachten hebt gekozen en waarom die bepaalde personen die opdracht mogen doen.

Tips omtrent "de situatieproef deel 2"

Bij de tweede groepstest moet iedereen een artikel nemen waarop je een probleem voorgeschoteld krijgt. Je moet de problemen analyseren en de tekst kort en bondig voorstellen aan je groep.
Je krijgt 15 minuten de tijd om dit te lezen en 2:30 om het probleem voor te stellen aan de groep. Daarna heb je 4 minuten de tijd om samen met de groep aan een oplossing te werken waarna jij de gevonden oplossing moet verdedigen aan de assessoren. Die stellen wel vragen waarom je net die keuze maakt en of je voorstel ook wel haalbaar is.

Enkele voorbeelden van aan bod gebrachte problemen binnen onze groep:
1. Gemeente die veel doet voor bejaarden, weinig voor jongeren. Jongeren vervelen zich, troepen samen op speelplein waar bejaarden met hun kleinkinderen komen. Er ontstaat conflict tussen de 2 groepen.
2. Drugsprobleem op school, politie doet een onaangekondigde razzia maar doet dit bij nader inzien net iets te hardhandig, sommige kinderen lopen trauma's op en andere worden bestempeld als harde druggebruikers omdat ze een jointje op zak hebben terwijl de echte dealers niet geklist worden.
3. Overlast aan de schoolpoort, tuintjes worden vertrappeld, de schoolbus kan niet meer tot aan de poort rijden en door de drukte is het niet meer veilig voor de kinderen.


Dit zijn allen problemen waar je niet zomaar een kant en klare oplossing voor kunt brengen en dus is een constructief overleg met de groep nodig.
Bedoeling van deze test is kijken hoe je je in team verhoudt ten opzichte van anderen de anderen en als je open staat voor elkanders mening en tot een consensus kan komen.
Het nare een beetje aan deze test is dat sommige problemen een eenvoudige oplossing lijken te hebben maar dat de assessoren altijd wel een kritische vraag in petto hebben tijdens
je verdediging waarop je toch stante pede een goed antwoord moet op verzinnen. De tip hierbij is volgens mij al op voorhand tijdens dat je je artikel leest als eens
na te denken over mogelijke opdrachten en ook nadenken of dit in de praktijk wel zo simpel is. En vooral niet veranderen van mening als ze met een kritische vraag komen.
Wees ervan overtuigd dat je met de groep een goede oplossing hebt bedacht!
Let hierbij op je stemvolume, je praattempo en richt je niet tot één persoon, kijk desnoods in een cirkeltje rond de tafel telkens iemand aan.
Zorg dat je niet door iemand heen kijkt, een goede tip is naar het puntje tussen de ogen te kijken.

Naderhand krijg je ongeveer 10 minuten om een korte samenvatting en verslag te maken van het probleem en de oplossing die naar voor kwam voor jouw artikel.
Dit heeft meer tot doel om te kijken of je in staat bent om een correcte zinsbouw kunt maken en of je correct kunt spellen. Er staat expliciet op het blad dat er gelet
wordt op het gebruik van Nederlandse volzinnen en correcte spelling.
Werk gestructureerd!
Zeer belangrijk is dat je iedereen laat uitspreken! Maar let er op dat je je niet laat
verdringen door je mede-kandidaten, want jezelf te hard wegcijferen is ook niet goed.
Hier wordt immers onder andere je assertiviteit getest.
Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.

Enkele websites om je assertiviteit te testen of meer achtergrondinformatie omtrent

assertiviteit:

http://www.zibb.nl/Subnavigatie/Advies/ ... tstest.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Assertiviteit
http://www.carrieretijger.nl/functioner ... ertiviteit
http://www.lichaamstaal.nl/assertief.html

Hierna volgt individueel een postbaktest. Jij bent in deze test een persoon die de coördinatie overneemt van je collega voor een benefiet.
Je hebt een mailbox met een 15-tal mailtjes en je krijgt 12 vragen waarbij je 3 stellingen krijgt die je moet rangschikken van meest waar tot minst waar.
Hiervoor zal je moeten je mailtjes doorlezen, tussen de lijntjes lezen en zelf beslissingen nemen en na te denken wat er een hogere prioriteit krijgt en welk item een lagere prioriteit krijgt.
Het moeilijke aan deze test is dat je soms denkt dat je met het juiste mailtje gelezen te hebben een antwoord weet en dat je plots 4 vragen verder een mail leest waar er dan als zijnoot in een alinea
staat dat je dit of dat niet meer mag doen omdat dit problemen geeft/gaf. Je kan teruggaan naar eerdere vragen dus dit is geen probleem.
Je krijgt hiervoor 30 minuten de tijd en dit is net voldoende. Je kan deze test doen zonder je al te veel op te jagen. Het hoofd koel houden en logisch nadenken is de boodschap.

Tips omtrent "geïnformatiseerde persoonlijkheidsvragenlijst"

Dit is een test op de computer om een profiel over je te schetsen. Je krijgt een 300-tal vragen,
ingedeeld in schermen van 5 vragen. Elke vraag moet beantwoord worden door "helemaal eens, eens, neutraal, oneens, helemaal oneens" en per scherm moet je 1 stelling aanduiden als "meest van toepassing op mij" en 1 stelling als "minst van toepassing op mij".

De enige tip die ik hier kan geven is: wees jezelf en wees volkomen eerlijk.

Tips omtrent "biografische vragenlijst"

Hier krijg je een aantal contracten en vragenlijsten die je persoonlijk moet invullen.
Dit gaat van hoe lang op voorhand je opzeg moet doen bij je baas, als je verleden in verband met de politie, je academisch verleden, thuissituatie, geen problemen hebt met het dragen van uniform,wapens, ...

Misschien is het wel interessant om op voorhand eens je middelbare/-hoge school carrièrethuis eens op te schrijven zodanig dat je alles eens opgefrist hebt.
Hetzelfde geldt voor je werkverleden (gaande van jobstudent tot vast werk) en "crimineel"verleden, wees bij dit laatste 100% eerlijk, de politie weet beter als jezelf in welke zakenje betrokken bent geweest of niet.

Het wil niet zeggen omdat van een bepaald iets geen proces verbaal is opgemaakt, dat je naam niet vermeld staat in de politiedatabank.

Op het einde van deze vragenlijst vind je gebroken zinnen die jij moet aanvullen naar wat jij
vindt van jezelf. Bv. "ik haat...", "ik ben...", "mijn vrienden zien me als..." .

Tijdens het invullen van deze proef moet je naar een psycholoog komen, die zal je interview afnemen.

Tips omtrent "gestructureerd interview"

Deze proef is zoals een sollicitatiegesprek voor een job. De psycholo(o)g(e) zal je wat vragen stellenen proberen een profiel van je te schetsen.
Deze vragen kunnen overeenkomen met enkele vragen die al in je biografische vragenlijst stonden, maar sta toch ook eens stil bij meerdere vragen,zaken die aantonen dat je gemotiveerd bent om bij de politie te gaan, dit door middel van al wat informatie te weten.

Enkele zaken die je jezelf op voorhand al eens kan afvragen of opzoeken.

● Persoonlijke voorstelling
● 3 negatieve en positieve kenmerken
● Hoe zouden je beste vrienden je omschrijven?
● Wat zou je willen veranderen aan jezelf?
● Wie is je voorbeeld of naar wie kijk je op?
● Wie haat je en waarom?
● Hoe wil je gezien worden door je collega’s?
● Wat lag aan de basis van deze sollicitatie?
● Wat verdient een politie-inspecteur? Is dit voldoende?
● Waarom zouden we u aannemen?
● Over welke goede eigenschappen beschik je om een goede agent te worden? Vergelijk dit met andere jobs …
● Wanneer heeft u uw rijbewijs behaald?
● Wat is de reactie van je omgeving betreffende je sollicitatie bij de Geïntegreerde Politie?
● Heb je problemen om op onregelmatige uren te werken?
● Wat denk je van een start van je carrière in Brussel?
● Hoe sta je t.o.v. een uniform?
● Hoe sta je t.o.v. van macht?
● Hoe sta je t.o.v. van een wapen?
● Wat zijn je ambities binnen de politie?
● Wat wil je bereiken binnen de politie?
● Hoe zie jij je slaagkansen?
● Wat zal je moeten doen om te slagen in de opleiding? Zie je dit voor jezelf haalbaar?
● Hoeveel uur kan jij je vrijmaken?
● Welke voldoening hoop je in een job te vinden?
● Over welke capaciteiten dient een goede agent te beschikken?
● Heb je al eens met een agent gepraat?
● Wat betekent politie voor u?
● Welk beeld heeft u van de politie?
● Wat is het verschil tussen de lokale en de federale politie?
● Welke job wil je uitvoeren binnen de politie?
● Bespreek eens je meest ideale dag …
● Wil je werken bij de lokale of de federale politie en waarom?
● Wat is het eerste dat je zou doen moest je slagen?
● Welke graden bestaan er en leg uit …
● Wat is de taak van een agent van de politie, van een inspecteur, van een hoofdinspecteur en van een hoofdcommissaris?
● Heeft u al drugs gebruikt?
● Wat doet de dienst "interventie"?
● Zou u nog willen studeren binnen de politie?
● Wat doe je van sport?
● De 3 directies van de Federale Politie?
● Geef het organigram van de Lokale Politie?
● Geef enkele onderdelen van de Federale Politie?
● Noem 5 diensten van de Federale Politie?
● Hoe sta je tegenover racisme?
● Wie staat er aan de top van de Geïntegreerde Politie?
● Wie is de minister van Binnenlandse Zaken?
● Waarom dan geen ambulancier of brandweerman als je de gemeenschap wil helpen?
● Hoe vond je jezelf tijdens de proeven?
● Heb je al verantwoordelijkheid moeten nemen? Hoe?
● Wat is de verhouding papierwerk/straatwerk bij interventie?
● Op welke dienst zit je nu? Onder welke algemene directie valt dat?

Ook belangrijk is dat je volkomen eerlijk bent, anders val je door de mand of kraken ze je wel op de 4de proef. Geef bij het binnenkomen en weggaan bij de psycholo(o)g(e) geen hand tenzij hij/zij je eerst de hand reikt!

Tracht je antwoorden zodanig te richten dat je laat zien dat je een verantwoordelijk persoon bent die goed met mensen kan werken, zaken als monitoring op sportkampen/jeugdkampen, lid zijn van verenigingen en sportclubs zeker vermelden!

Laat zien dat je een teamspeler bent.

Qua lichaamstaal, sluit jezelf niet af van de psycholo(o)g(e), dus vermijd gekruiste armen en laat als je een zenuwachtig type bent best ringen of armbandjes thuis zodanig dat je er niet aan kan beginnen prutsen. Oogcontact is belangrijk maar kijk ook niet door de psycholo(o)g(e) heen.

Kijk de weken in aanloop naar je proef zeker naar het nieuws of lees de krantenen nogmaals, wees volkomen eerlijk. Als je het antwoord niet weet, zeg het dan gewoon
op een beleefde manier in plaats van te raden.

Denk ook eens na, gewoon als achtergrond info hoe jij integriteit, maturiteit en verdraagzaamheid zou definiëren!

Veel informatie vind je op:
http://www.jobpol.be
http://www.fedpol.be

En bij mensen die al geslaagd zijn door dit proevenparcours of de mensen, zoals meerdere hier op het forum,
die de job van politieambtenaar al uitvoeren!

Veel geluk en we hopen dat deze tips je van dienst kunnen zijn!
Kev1n & Dimitri
Dura Lex, sed lex...

Afbeelding
BUTTON_TOPIC_LOCKED