Verschil AP en INP

Forumregels
Afbeelding
Plaats reactie
snoes
__________________________
Berichten: 38
Lid geworden op: 10 jul 2010, 18:55
Locatie: Turnhout

Verschil AP en INP

Bericht door snoes »

Ik heb alle vragen bekeken, en ook op enkele fora rondgezocht, maar ik heb het niet gevonden. Nuja, ik heb enkele aspecten gevonden. Maar wat zijn nu echt expliciet de verschillen tussen Agent en Inspecteur? Als je voor politie gaat, moet je toch weten welk het verschil is? Iedereen weet dat Inspecteur een graad hoger is dan Agent, maar wat houdt dat juist in?
Ik zoek niet de roddels, de gissingen, de vooroordelen. Ik zoek de daadwerkelijke verschillen. Geen "agent moet minder hard werken" enz.

Dingen die ik al vond:
Agent draagt geen vuurwapen
Agent heeft 5 maanden opleiding, Inspecteur 12.
Agent kan na 2 jaar meedoen aan examens voor Inspecteur.
Agent verdient iets minder dan Inspecteur. (ook niet echt veel minder las ik ergens, 50€ per maand?)
Agent staat vooral in voor "verkeer". Wat houdt dat in?
De bevoegdheden liggen anders. Hoe juist?
Wat zijn de taken van Agent en Inspecteur?

Wie kan me daar een antwoord op geven? Ik was niet geslaagd in de tweede proef voor Inspecteur en iemand (een agent) raadde me aan om geen jaar te wachten, en nu al te proberen voor Agent. Dus vroeg ik me af wat de verschillen waren. Volgens hem was het als vrouw, "veiliger" om agent te zijn, en had je dan minder kans om slaag te krijgen. (<- niet wat ik zoek als antwoord... Zoals ik al zei, ik zoek geen "roddels" of vooroordelen. Als het compleet juist is, verbeter me dan absoluut!)

Kevin Lievens
Politie
Berichten: 537
Lid geworden op: 11 feb 2010, 14:22

Re: Verschil AP en INP

Bericht door Kevin Lievens »

1) "een graad hoger" zou ik achterwege laten.
Je moet het bekijken in het genre "meer bevoegdheden".
Een agent van politie is geen politieambtenaar, maar heeft beperkte politiebevoegdheden.
Deze bevoegdheden situeren zich vooral op het vlak van 'verkeer', en op het gebied van de GAS-wetgeving (overlast e.d.), alsook zeer beperkt op gerechtelijk en bestuurlijk vlak.

2) Een agent kan, indien hij (of zij) in het bezit is van het correcte diploma altijd deelnemen aan de selectie INP, doch bij ontstentenis van dit diploma, en bij het behalen van een goed resultaat op de kaderproef, én bij uitschrijven van een selectie 'sociale promotie' deelnemen aan bepaalde examens ter bevordering.

3) Een agent verdient niet noodzakelijk minder dan een inspecteur. Alles hangt af van je daadwerkelijke dienstjaren, en in welke baremische loonschaal je zit.
Ook hangt het ervan af hoeveel weekend-, nacht- en overuren de agent en de inspecteur doen. Als de agent er veel doet en de inspecteur geen, kunnen de rollen qua verdienste wel omgedraaid zijn. Uiteraard mag je met die 'extra' verloning van de vergoedingen geen rekening houden, want dat kan van maand op maand verschillen.

4) Een agent doet vooral opdrachten die te maken hebben met verkeer. Dat kan vrij breed gaan, dat hangt af van politiezone op politiezone, hoe zij dit invullen.
Dat kan zijn dat een agent enkel controle doet op 'blauwe zone' (parkeerschijf), maar het kan ook zijn dat een agent 99% dezelfde (of meer) taken doet dan een inspecteur zou doen.

5) Inzake bevoegdheden is dat vrij simpel, een agent heeft beperkte bevoegdheden, zie hierboven.
Een inspecteur is wél een politieambtenaar, een agent van gerechtelijke politie, en agent van bestuurlijke politie, en kan dusdanig optreden op gerechtelijk als op bestuurlijk vlak, terwijl een agent van politie bijna geen bevoegdheden heeft op bestuurlijk vlak en zo goed als niks in de pap te brokken heeft op gerechtelijk vlak.

6) De taken van een agent en inspecteur tegen over elkaar kan enorm verschillen van korps op korps, zie hierboven.

Het is niet omdat je een agent bent dat je geen slaag kan krijgen.
De graad heeft daar weinig met te maken... bepaalde mensen stappen veel sneller over die barrière en kennen het verschil niet tussen kronen, sterren of strepen hoor.
Veel zal eerder afhangen van je eigen incasseringsvermogen, inbeeldingsvermogen, en je bereidheid om om te gaan met mensen in plaats van het zwart/witte te zien.
Als agent zit je (meestal) in een verbaliserende functie.
Je hebt weinig tot geen andere bevoegdheden dan (botweg): het uitschrijven van boetes.
En dus rolt een agent mogelijk sneller in een situatie die mogelijks gevaarlijk kan zijn, je weet immers nooit wie je voor je hebt, en verbaliseren = bijna altijd in de portomonee ... en dat doet meestal wel pijn.

Dat hoeft niet altijd, ik ken agenten die bepaalde situaties beter aanpakken dan inspecteurs, nét omdat ze dat ene bepaalde probleem tientallen keren per dag tegenkomen, en dit beter kunnen beoordelen.

Waarmee ik de situaties, problemen of andere inzichten waar inspecteurs mee te maken krijgen niet mee wil minimaliseren hé. :wink:
"Sooner or later the things you own end up owning you"

snoes
__________________________
Berichten: 38
Lid geworden op: 10 jul 2010, 18:55
Locatie: Turnhout

Re: Verschil AP en INP

Bericht door snoes »

Kevin Lievens schreef:1)
Een agent van politie is geen politieambtenaar, maar heeft beperkte politiebevoegdheden.
Deze bevoegdheden situeren zich vooral op het vlak van 'verkeer', en op het gebied van de GAS-wetgeving (overlast e.d.), alsook zeer beperkt op gerechtelijk en bestuurlijk vlak.
Wat houdt dan die 'beperkte bevoegdheid' juist in? Is een agent alleen bevoegd om boetes uit te schrijven, of gaat een agent ook mee op patrouille, huisvredebreuk, geluidsoverlast, ...
Wat mag een agent zoal doen? Of beter, wat mag een inspecteur zoal doen dat een agent niet mag?

Nogal vragen, maar ik wil echt weten waarvoor ik kies.

Edit: eigenlijk moet ik het anders formuleren. Als ik de vraag krijg: Je deed mee voor INP en nu doe je mee voor AP. Waarom? Wat is het verschil? Dan wil ik een fatsoenlijk antwoord kunnen geven. En dat kan ik alleen als ik echt goed weet wat de verschillen zijn. Ik kan wel zeggen: ja, verschil in bevoegdheden, INP heeft meer bevoegdheden. Dan komt de vraag: leg eens uit...

Kevin Lievens
Politie
Berichten: 537
Lid geworden op: 11 feb 2010, 14:22

Re: Verschil AP en INP

Bericht door Kevin Lievens »

snoes schreef:Edit: eigenlijk moet ik het anders formuleren. Als ik de vraag krijg: Je deed mee voor INP en nu doe je mee voor AP. Waarom? Wat is het verschil? Dan wil ik een fatsoenlijk antwoord kunnen geven. En dat kan ik alleen als ik echt goed weet wat de verschillen zijn. Ik kan wel zeggen: ja, verschil in bevoegdheden, INP heeft meer bevoegdheden. Dan komt de vraag: leg eens uit...
Eigenlijk kan je daar kort in zijn door vooral de beperkingen op te noemen van een agent, gelet die zeer veel beperkingen heeft.
Een inspecteur daarentegen heeft binnen zijn hoedanigheid van agent van gerechtelijke- en bestuurlijke politie geen (tenzij specialisaties) beperkingen.

Een inspecteur mag eigenlijk alles, binnen zijn bevoegdheden.
Daar gaat geen enkele commissie je vragen over stellen, want het zijn net die bevoegdheden die je moet aanleren op de politieschool.
Doen ze dat toch, kan je enkel zeggen wat je weet doordat je informatie bent gaan op vragen bij agenten of politieambtenaren.

Normaal gezien zal een agent nooit interventie rijden.
Met interventie bedoel ik de algemene interventie opdrachten.
Het is ook niet meer dan normaal, gelet 1 de beperkte bevoegdheden van een agent op het vlak van interventie opdrachten (en dusdanig ook dat wat je op papier mag/moet zetten) en 2 de beperkte bewapening. (om niet te spreken van de beperktere kennis op vlak van de meeste interventie opdrachten)
Beeld je in dat een AP en INP naar een oproep 'gewapende overval' moeten ... als INP wetende dat je maat (en die mag nog de beste, goedlachse, toffe collega zijn) geen vuurwapen heeft om je rugdekking te geven ... en dat je nadien nog alles op papier gaat moeten zetten... ben je met die beste, goedlachse, toffe collega ... niets op dat moment.
Interventie opdrachten in het kader van verkeer-gerelateerde opdrachten daarentegen kan wel.
Denk daarbij aan in- of uitrij belemmeringen, ongevallen vaststellen, en dergelijke.

Veel hangt wel af van zone op zone wat je takenpakket zal zijn.
"Sooner or later the things you own end up owning you"

snoes
__________________________
Berichten: 38
Lid geworden op: 10 jul 2010, 18:55
Locatie: Turnhout

Re: Verschil AP en INP

Bericht door snoes »

Ahzo... Dat maakt al veel duidelijker :) Bedankt!

.Jonas
__________________________
Berichten: 205
Lid geworden op: 25 apr 2010, 17:50
Locatie: Zele

Re: Verschil AP en INP

Bericht door .Jonas »

Ik moet u ook danken Kevin!! ;-) En Snoes, bedankt, door u weet ik het nu ook. :-) Ik ga de 21 september mijn eerste test doen voor agent (enkel sportief want ben cognitief vrijgesteld omdat ik diploma heb). Mijn motivatie is dat ik persé INP wil worden. Of ik nu begin als agent, maakt niet uit! Slaag ik direct als INP, zoveel te beter. :-)
1 INP: 13/10/'10: Geslaagd!! sport: 2:30 en 30sec
2 INP: 19/11/'10: Geslaagd!!
INP: 12/07/'12: Geslaagd!!
3 INP: 23/12/'10: geschikt.
Antecedentenonderzoek: 30/03/2011.
4 INP: 9/05/'11 GIP:Niet geslaagd...
INP: 6/09/'12

Plaats reactie