Een paar vragen over het Officierskader

Forumregels
Afbeelding
dantrico
__________________________
BerichtenCOLON 74
GeregistreerdCOLON 02 Jul 2010, 09:36

Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door dantrico »

Hallo iedereen,

Ik ben al ruime tijd geinteresseerd in de Politie. Daar ik een Master diploma heb, lijkt de opleiding tot Commissaris wel interessant. Maar ik heb een paar vragen over Commissaris worden waar ik op www.jobpol.be geen antwoord vindt. Misschien kan iemand me hier meer informatie geven:

i) Wanneer worden de vacatures voor Commissaris opleidingen bekend gemaakt? Zijn er elk jaar vacatures? Ik heb gebeld naar de recruterings dienst van de Politie (080099404) maar die hebben de vraag niet echt beantwoord.

ii) In het Opleidingsplan 2010 van de Nationale School voor Officieren (http://www.police.ac.be/download/626_plfmndseo-nl.pdf) staat er dat de opleiding van aspirant commissarisen binnen de Bologna criteria valt. Betekent dit dat de opleiding gelijkstaat met een Master diploma of zo?

iii) De keuze tussen lokale politie en federale politie, gebeurt die aan het einde van de opleiding, of het begin?

iv) Is het als commissaris moeilijker om binnen te geraken bij gespecialiseerde eenheden van de federale politie? Zoals velen hoop ik uiteindelijk m'n kans te wagen bij SIE of POSA. Niemand moet me vertellen hoe lang en moeilijk de weg is, en hoe klein de kansen zijn, dat weet ik al. Ik vraag me gewoon af of er binnen zulke eenheden (die, neem ik aan, vooral bestaan uit inspecteurs en hoofdinspecteurs) ook actieve posities voor Commissarisen of niet.

v) Gaat een net opgeleide Commissaris de eerste jaren mee de straat op, of zit je direct gans de dag achter een bureau? De reden dat de politie me intereseerd is omdat ik graag een afwisselend, actief beroep wil doen, en ik ben nog te jong om gans de dag op kantoor te zitten. Zit er dus nog wat veldwerk bij voor jonge commissarisen?

vi) Een vraagje over de medische keuring. Ik ben recent afgekeurd bij het leger omdat ze op de RX zagen dat ik naar'tschijnt een discopatie heb, een kleine afwijking in de rug. Dat geeft geen problemen, ik wist er zelf niets van, en volgens een expert die ik ben gaan raadplegen zal ik er nooit last van ondervinden. Maar het leger is heel streng over rug aandoeningen: zelf als de mogenlijkheid bestaat dat er OOIT iets fout zou kunnen gaan met je rug, is het definitieve afkeuring.
Worden er Rx fotos van de rug genomen tijdens de medische keuring van de politie? En als het wel zo is, weet iemand welke criteria ze hanteren?

Sorrie voor de lange vragenlijst, hopelijk kan iemand me wat informatie doorspelen. Alvast bedankt,

DanTrico
Kevin Lievens
Politie
BerichtenCOLON 537
GeregistreerdCOLON 11 Feb 2010, 14:22

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Kevin Lievens »

CP opleidingen gebeuren zeer zelden... ik kan me de laatste niet herinneren... ze gebeuren, maar zelden.

Normaliter is elke aspirant (behoudens uitzonderingen) extern, dus federale politie.
In het laatste stadium van je opleiding kán je deelnemen aan de 'mobiliteit' en kiezen voor een lokaal korps of federaal blijven.

Een CP bij een gespecialiseerde eenheid doet vooral planning, en werkt eerder organisatorisch dan een daadwerkelijk actieve on-the-field functie.
(degene die ik ken toch)
Uiteraard is dat quasi onmogelijk om daar binnen te geraken, gelet er meestal 1 CP per dienst is, en tenzij deze op pensioen gaat... dat plaatsje bezet blijft.
Trouwens is het logischer dat iemand bekend met de dienst/organisatie van een gespecialiseerde eenheid eerder de kans zal krijgen om door te groeien naar CP voor men iemand extern zal aanwerven... al is dat geen garantie, soms moet men eens een nieuw gezicht in de meute gooien... al vrees ik er voor.

Een rechtstreekse aanwerving CP ... is meestal niet om op de baan te gaan... gelet je geen enkele 'feeling' hebt met politiewerk op de baan lijkt me dat ook niet aangewezen... en zal je eerder een organisatorische taak krijgen en geen 'straat'-taak.
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar ik vrees er voor...

Er zijn trouwens zeer weinig CP's die nog 'op straat' komen... nogmaals, behoudens uitzonderingen.
De meeste CP's zitten meer in een 'stuurfunctie', diensthoofd van bijvoorbeeld een planning-dienst of een meer organisatorische functie.

Het is natuurlijk zo dat wanneer je gaat melden dat je eerst bij het leger terecht wou en je daar niet door was door je selectie proeven wegens een mogelijk probleem met je rug je uiteraard hierover het ene en het andere zal moeten uitleggen...
Er worden geen rx foto's genomen van je rug tijdens de selectie.
Als men twijfelt over je rug zal je doorverwezen worden naar een specialist dewelke wel foto's zal nemen en deze moet beoordelen om dat nadien over te maken aan de medische recrutering.
"Sooner or later the things you own end up owning you"
dantrico
__________________________
BerichtenCOLON 74
GeregistreerdCOLON 02 Jul 2010, 09:36

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door dantrico »

Bedankt voor de informatieve en snelle reactie, Kevin. Ik zal er nog eens goed over moeten nadenken, want hoewel ik de diplomas heb om commissaris te worden, lijkt het takenpakket en de mogelijkheden voor een inspecteur interessanter.
DeepThroat
__________________________
BerichtenCOLON 20
GeregistreerdCOLON 12 Mei 2010, 17:38

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door DeepThroat »

In maart 2008 is in Etterbeek een opleiding gestart voor ACP's (Aspirant Commissaris van Politie). Deze duurde, inclusief stage ongeveer 2 jaar. Sindsdien zijn er bij mijn weten geen vacatures meer geweest. Reden: de Federale heeft geen geld meer. Of er op korte termijn zullen komen, ik weet het niet. Sommigen beweren van niet, maar dit werd ook gezegd van HINP BS en daar zijn nu wél selecties voor lopende. De wegen van de politie zijn soms ondoorgrondelijk :lol:
Of het wenselijk is dat iemand extern direct als commissaris binnenkomt is een andere zaak. Zelfs intern zijn de meningen daarover verdeeld.
Feit is dat er door de "rode loper wetgeving" van enkele jaren terug aan commissarissen ab-so-luut geen gebrek is :roll:
BigV
Aspirant
BerichtenCOLON 218
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 18:40

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door BigV »

Kevin Lievens schreefCOLONCP opleidingen gebeuren zeer zelden... ik kan me de laatste niet herinneren... ze gebeuren, maar zelden.
Ze gebeuren zeker :) Wij hebben dit jaar voor de ACP's moeten werken in Leopoldsburg. Zowel interne als externe :)
Kevin Lievens
Politie
BerichtenCOLON 537
GeregistreerdCOLON 11 Feb 2010, 14:22

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Kevin Lievens »

BigV schreefCOLONZe gebeuren zeker :)
nooit aan getwijfeld , alleen is dat geen jaarlijkse opleiding... al weet je nooit... :wink: :roll:
"Sooner or later the things you own end up owning you"
Gebruikers-avatar
Zulu
Nieuw op 't forum
BerichtenCOLON 9
GeregistreerdCOLON 16 Jun 2010, 23:10

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Zulu »

@ Dantrico en anderen

Het is zeker niet correct dat opleidingen tot CP slechts "zeer zelden" georganiseerd worden. Sinds de politiehervorming zijn er elk jaar nieuwe lichtingen gestart en ook nu is er een lichting bezig. Het klopt wel dat er eigenlijk actueel teveel CP's zijn bij de politie, te danken aan tal van beloningen na de politiehervorming (ook wel rode loper genoemd) maar in de sommige politiezones worden die als middenkader meegeteld zodat er toch nog ruimte blijft om vers bloed aan te werven.

Wat de speciale eenheden (SIE/POSA) betreft is de informatie die hier te lezen is evenmin geheel correct is. Zo zijn er alleen al bij CGSU/SIE Interventie meerdere officieren, net zoals bij CGSU/SIE Observatie. En dan heb je er nog bij het het National Tactical Support Team en het UCT (undercovers).
Bij de gedecentraliseerde diensten CGSU/POSA (Luik, Charleroi, Gent en Antwerpen) zijn er in principe slechts 2 officieren, nl een diensthoofd en een adjunct die zowel het gedeelte Arrestatie als Observatie onder hun hoede hebben. Het operationeel werk is uiteraard beperkter dan de uitvoerende kaders maar bij grote Ops van SIE gaat er toch ook een officier mee op terrein, los van de officieren die plaatsnemen in één of andere Staf.

De afgelopen jaren zijn er binnen gans de structuur van CGSU zeker een aantal "externe" officieren aangeworven, zowel bij CGSU/SIE Interventie als CGSU/POSA. Interne kandidaten die doorgroeien heb je vooral bij de middenkaders, volgens het systeem van de "interne bevordering" (ook sociale promotie genaamd).

Zoals ik reeds in een andere topic vermeldde zijn er ook nog andere 'speciale teams', ondermeer bij DAR/GIS. Zo zitten er ondermeer officieren bij de GOTTS (Gespecialiseerd Overbrengingsteam voor gevaarlijke gevangenen) en VAG teams. Ook bij de anti-overvalbrigade van Pol Bru of het BBT van Antwerpen zit er een officier maar de operationele werking is eerder beperkt.

Naar operationele werking als officier zijn de mogelijkheden dus eerder beperkt. In een groot lokaal korps is de kans iets groter dat je een meer operationele functie kan vervullen in het begin (vb PZ Brussel Hoofdstad Elsene als CP Int of PZ Antwerpen als pelotonscommandant Algemene Reserve en Bijstand). In de federale zal de kans groter zijn bij de GIS.

Net daarom zien we meer en meer masters opduiken in de opleiding tot inspecteur. Enkele jaren later wagen die dan vaak hun kans als CP, wat ik persoonlijk een goede keuze vind omdat je zo tenminste wat voeling hebt met het politiewerk.

Alvast succes
Kevin Lievens
Politie
BerichtenCOLON 537
GeregistreerdCOLON 11 Feb 2010, 14:22

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Kevin Lievens »

Zulu schreefCOLONhet BBT van Antwerpen zit er een officier....
Het is net hem waar ik de info van vandaan heb.

In ieder geval, een CP op het terrein bij bepaalde operaties van speciale eenheden is - denk ik - niet datgene wat dantrico bedoelde... misschien heb ik het fout begrepen maar ik dacht dat Dantrico eerder 'het werk zelf' bedoelde als hij/zij sprak over een 'actieve positie'.
Ik weet niet hoe het eraan toe gaat bij de gespecialiseerde federale eenheden, maar ik denk dat de CP in kwestie niet mee in het volledig pak zit bij een tactische eerstelijnsploeg als het gaat om gevaarlijke operaties.
Lijkt mij logischer dat degene die de leiding heeft niet als eerste in de vuurlinie staat, niet?

En bij ons rijden zelfs een aantal CP's mee interventie, daarmee dat ik dus zei ... behoudens uitzonderingen... want als je het aantal CP's in dit land gaat optellen en afwegen tegen de paar die werden opgenoemd... blijft het een uitzondering dat een CP deelneemt aan een 'actieve positie' in het politielandschap.
"Sooner or later the things you own end up owning you"
DeepThroat
__________________________
BerichtenCOLON 20
GeregistreerdCOLON 12 Mei 2010, 17:38

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door DeepThroat »

Ik denk dat de topcistarter met zijn vraag i) refereert naar de vacatures voor externen.
Er zijn inderdaad regelmatig interne bevorderingsmogelijkheden naar CP maar wanneer je nog geen politieambtenaar bent, heb je daar uiteraard weinig boodschap aan.
Bij mijn weten is er sinds de ACP opleiding van maart 2008 (die dus nu kort geleden benoemd zijn) geen nieuwe lichting meer geweest.
Binnenkomen als INP of eventueel HINP BS lijkt me in jouw geval de aangewezen route naar CP indien je niet wil wachten op nieuwe vacatures voor externe (A)CP's.
Dries
__________________________
BerichtenCOLON 160
GeregistreerdCOLON 13 Dec 2009, 02:10

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Dries »

een paar jaar ervaring als officier bij de para's brengt je extern snel waar je wil wezen, alleen een beetje een nutteloze omweg :)
Gebruikers-avatar
Zulu
Nieuw op 't forum
BerichtenCOLON 9
GeregistreerdCOLON 16 Jun 2010, 23:10

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Zulu »

Kevin Lievens schreefCOLON
Zulu schreefCOLONhet BBT van Antwerpen zit er een officier....
En bij ons rijden zelfs een aantal CP's mee interventie, daarmee dat ik dus zei ... behoudens uitzonderingen... want als je het aantal CP's in dit land gaat optellen en afwegen tegen de paar die werden opgenoemd... blijft het een uitzondering dat een CP deelneemt aan een 'actieve positie' in het politielandschap.
Uiteraard heb je gelijk dat een CP niet in 1ste lijn werkt, dat is ook zijn taak niet en als Dantrico dat beoogt heeft hij geen andere keuze dan eerst als Inp binnen te komen (ook niet als HINP BS vind ik). Dan kan hij ofwel na 6 jaar trachten door te stromen naar het middenkader of gewoon op basis van zijn master aan de externe werving CP deelnemen wanneer hij wil.
De plaatsen waar je als CP nog enig operationeel werk doet zijn idd schaars, maar dat is de keuze die je maakt.

Het nieuwe statuut voorziet dat je na 6 jaar kan doorstromen van basis- naar middenkader en van midden- naar officierskader. Dat zijn redelijke termijnen vind ik en intussen doe je pakken politie-ervaring op zodat je geen wereldvreemde officieren krijgt (zeker één van de voordelen van het nieuw statuut)Jammer dat het percentage sociale promoties zo beperkt blijft.
dantrico
__________________________
BerichtenCOLON 74
GeregistreerdCOLON 02 Jul 2010, 09:36

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door dantrico »

Dries schreefCOLONeen paar jaar ervaring als officier bij de para's brengt je extern snel waar je wil wezen, alleen een beetje een nutteloze omweg :)
Tja Para worden was altijd een droom van me, maar afgelopen donderdag heeft de medische selectie van het leger me defenitief ongeschikt verklaard, een of andere futiliteit met m'n rug. Soit, c'est la vie.

Maar als ik hier al de heel informatieve reacties lees, lijkt het Inp de weg voor mij, toch zeker voor de eerste jaren. Ik vind het zelf raar dat de politie extern CPs huurt. Je zou toch verwachten dat de oversten een beetje meer afweten van de realiteit op de straat. Maar misschien is de stage tijdens de CP opleiding daar wel genoeg voor.

En, als ik het goed versta, kan ik na m'n Inp basis opleiding, gezien ik een Masters heb, me kandidaat stellen voor CP opleiding als er vactures zijn, ongeacht hoeveel jaar ik al Inp ben?
Math
__________________________
BerichtenCOLON 176
GeregistreerdCOLON 03 Dec 2009, 20:16

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Math »

dantrico schreefCOLON
Dries schreefCOLONeen paar jaar ervaring als officier bij de para's brengt je extern snel waar je wil wezen, alleen een beetje een nutteloze omweg :)
Tja Para worden was altijd een droom van me, maar afgelopen donderdag heeft de medische selectie van het leger me defenitief ongeschikt verklaard, een of andere futiliteit met m'n rug. Soit, c'est la vie.

Maar als ik hier al de heel informatieve reacties lees, lijkt het Inp de weg voor mij, toch zeker voor de eerste jaren. Ik vind het zelf raar dat de politie extern CPs huurt. Je zou toch verwachten dat de oversten een beetje meer afweten van de realiteit op de straat. Maar misschien is de stage tijdens de CP opleiding daar wel genoeg voor.

En, als ik het goed versta, kan ik na m'n Inp basis opleiding, gezien ik een Masters heb, me kandidaat stellen voor CP opleiding als er vactures zijn, ongeacht hoeveel jaar ik al Inp ben?
Als je echt gemotiveerd bent dan moet je dat zeker doen! Maar wees ervan overtuigd dat ze je de vraag gaan stellen waarom je hebt meegedaan aan de selecties van het leger :wink:
Start opleiding Agent 2012
Gebruikers-avatar
Zulu
Nieuw op 't forum
BerichtenCOLON 9
GeregistreerdCOLON 16 Jun 2010, 23:10

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door Zulu »

dantrico schreefCOLON
Dries schreefCOLONeen paar jaar ervaring als officier bij de para's brengt je extern snel waar je wil wezen, alleen een beetje een nutteloze omweg :)
En, als ik het goed versta, kan ik na m'n Inp basis opleiding, gezien ik een Masters heb, me kandidaat stellen voor CP opleiding als er vactures zijn, ongeacht hoeveel jaar ik al Inp ben?
Yep Dantrico, jij kan met je master op gelijk welk ogenblik meedoen aan de selectietesten CP. Ze noemen dat de IN/EX procedure. Je doet mee aan externe werving op basis van diploma maar je bent al IN de politie. De vooropleiding die je als beginnend ACP krijgt kan je dan skippen.

Maar nu dus eerst door de selecties INP geraken hé !! 8)
dantrico
__________________________
BerichtenCOLON 74
GeregistreerdCOLON 02 Jul 2010, 09:36

Re: Een paar vragen over het Officierskader

Bericht door dantrico »

Haha ja, en dat ziet er alles behalve makkelijk uit. Ik kom juist terug van het politie bureau waar ze me alles eens uitgelegd hebben. Maar 7% van de mensen die een aanvraag indienen geraken door alle testen, naartschijnt. :eek: Maar we gaan ervoor vol goeie moed. 'K heb juist m'n uittreksel van het strafregister aangevraagd, en morgen stuur ik dan m'n dossier op.
BUTTON_POST_REPLY