Politiecollege & politieraad

Forumregels
Afbeelding
Plaats reactie
ozna
Nieuw op 't forum
Berichten: 3
Lid geworden op: 01 apr 2019, 21:08

Politiecollege & politieraad

Bericht door ozna »

wat is het verschil tussen politiecollege en politieraad?
kan mij dit iemand uitleggen,

mvg.

Gebruikersavatar
vdv
Politie
Berichten: 858
Lid geworden op: 19 apr 2011, 20:49
Locatie: Vlaams-Brabant

Re: Politiecollege & politieraad

Bericht door vdv »

Eerst moet je het onderscheid maken tussen een ééngemeente- en een meergemeentezone.

Bij de ééngemeentezone is het politiecollege hetzelfde als het college van burgemeester en schepenen en de politieraad hetzelfde als de gemeenteraad.
In een meergemeentezone bestaat het politiecollege uit alle burgemeesters van die zone. De politieraad bestaat dan uit de burgemeesters + politieraadsleden: Zij worden verkozen uit gemeenteraadsleden uit alle gemeenten.

In het kort:
de politieraad (komt minstens 4x jaar samen): keurt begroting politiekorps goed, bepaalt het kader van de PZ, benoemt nieuwe leden.
Het politiecollege (komt bijeen wanneer de omstandigheden het vereisen): neemt beslissingen over de organisatie en de werking van het lokale korps zoals tucht, dringende aankopen, ... Het politiecollege mengt zich niet in uitvoering van de taken en opdrachten intern het korps, dat is de bevoegdheid van de korpschef.

De volledige uitleg ivm samenstelling en werking zijn geregeld in de artikelen 12 tot 34 van de Wet Geïntegreerde politie. https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_l ... e_name=wet
Dit bericht bevat mijn persoonlijke mening opgesteld in persoonlijke naam en geldt niet als officieel standpunt van de Belgische politie.

Plaats reactie