Operationeel misdrijfanalist

Forumregels
Afbeelding
BUTTON_POST_REPLY
ske00
Nieuw op 't forum
BerichtenCOLON 1
GeregistreerdCOLON 05 Mrt 2013, 19:05

Operationeel misdrijfanalist

Bericht door ske00 »

Momenteel ben ik nog in afwachting van de resultaten van mijn medische keuring, maar ik wou mij toch al beetje bij beetje verder voorbereiden op de selectiecommissie ongeacht de uitslag, en de toekomst die ik voor mezelf wil uitbouwen beter uitkristalliseren. Zoals wel meerdere (aspirant) inspecteurs ambieer ik een job bij de federale recherche. Ik besef dat het sowieso een lang en moeilijk traject is, misschien een ambitie die ik niet kan invullen, maar wie niet waagt, niet wint. En een voorbereid/gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard.

Ik heb reeds met een hoofdcommissaris gesproken die binnen de recherche actief is geweest, en vervolgens door het lezen van een brochure over federale recherche ben ik gebotst op de gespecialiseerde dienst operationele misdrijfanalyse. Alhoewel ik er niet voor terugschrik om 5-6 jaar op interventie mee te draaien, spreekt het kritisch-analytische aspect, gekoppeld aan het nodige bureauwerk en de gespecialiseerde analysetechnieken me sterk aan en zie ik daar vooral mijn toekomst. Uiteindelijk wil ik op een meer proactieve en preventieve manier meehelpen aan een veilige maatschappij, eerder dan een reactieve functie waarbij je ingrijpt wanneer er iets misloopt. Het hele onderzoeksgebeuren, data verzamelen, data structuren, verbanden zoeken, hypotheses formuleren, syntheses maken... is hetgeen waar mijn sterktes en interesses liggen.

Operationeel misdrijfanalist kan je echter pas worden na het recherchebrevet gehaald te hebben (wat op zich al moeilijk is). Op de site van de politie, keek ik eens naar de voorbije sessies, en ik zag dat de opleiding voor misdrijfanalyst in 2008 en 2005 is geweest. Dit roept meteen een aantal vragen bij me op... Eerst en vooral of deze gegevens up-to-date/betrouwbaar zijn... Kan iemand een schatting van hoeveel mensen er ongeveer in deze functie tewerkgesteld zijn? Is de functie nog levensvatbaar? Is het takenpakket van operationeel misdrijfanalist wezenlijk verschillend van dat van rechercheur, of zijn er veel overlappen?

Veel vragen, maar hopelijk kan iemand me hierin wegwijs maken... Verdere informatie over de invulling van de functie misdrijfanalist is ook altijd welkom. Alvast bedankt.
Gebruikers-avatar
vdv
Politie
BerichtenCOLON 880
GeregistreerdCOLON 19 Apr 2011, 20:49

Re: Operationeel misdrijfanalist

Bericht door vdv »

OMA's (afkortingen bij de politie :roll: ) doen 100% bureauwerk zonder contact met de bevolking. Een rechercheur doet ook onderzoek buiten, verhoren van verdachten, .... Toch wel een groot verschil.

Hoe je een recherchebrevet kan halen kan je op dit forum terugvinden. Die vraag werd al meermaals gesteld.
Dit bericht bevat mijn persoonlijke mening opgesteld in persoonlijke naam en geldt niet als officieel standpunt van de Belgische politie.
BUTTON_POST_REPLY