Opleiding in aard van politie

Heb je een vraag die je nergens anders kwijt kunt, dan kun je die hier stellen. Let er op: er zal streng gemodereerd worden om flames te voorkomen.
Forumregels
Afbeelding

- In dit forum kunnen vragen gesteld worden aangaande het politiegebeuren
- We willen iedereen er op wijzen dat je de antwoorden moet aftoetsen aan diegene die ze beantwoord heeft. Bij iedereen kun je onder de forumnaam zien of het iemand van de politie is, een aspirant of een gewone forumbezoeker. Wees u ervan bewust dat sommigen antwoorden posten die gissingen, veronderstellingen of gewoonweg fout zijn.
- Het forumbeheer probeert te filteren, maar dat is niet altijd eenvoudig.

Wie een vraag heeft gesteld, kan daar op antwoorden, zonder onze tussenkomst. Omdat sommigen door het bos de bomen niet meer zagen, werd beslist dat voor de rest enkel nog gebruikers met minstens de status 'aspirant' kunnen antwoorden op de vragen. Wil je nu echt iets kwijt en kun je dit niet wegens je status, gebruik dan het 'uitroepteken' bij de posting. Dan stuur je een bericht naar het forumbeheer en kunnen we het bericht er bij plaatsen als dit echt wereldschokkend zou blijken :-D Dit moet de uitzondering zijn.

Nog een belangrijk punt voor onze gebruikers: geef enkel een antwoord op een vraag wanneer je het antwoord WEET. Aan gissingen en veronderstellingen heeft niemand iets.
Wanneer we merken dat er antwoorden worden geplaatst bij een vraag die niks meebrengen aan de oplossing van die vraag, worden die verwijderd en kan de poster een waarschuwing oplopen.
Mrblomme
__________________________
BerichtenCOLON 45
GeregistreerdCOLON 19 Jan 2010, 14:47

Opleiding in aard van politie

Bericht door Mrblomme »

De titel is nogal onduidelijk maar ik wist niet echt hoe ik het moest formuleren.
Dus: ik ben nog bezig met mijn middenjury om mijn diploma A2 te halen maar wil ook bij de politie gaan daarna.

Ik heb al gevraagd bij jobpol als ik met mijn bewijs voor inschrijving middenjury al kan deelnemen aan de selectieproeven maar dit kan niet, ook wisten ze mij te zeggen dat sinds dit jaar enkel in Oktober nog opleidingen aan de politieschool van start zullen gaan.

Met andere woorden: als ik mijn A2 heb kan ik onmogelijk nog mijn testen doen voor oktober dus kan ik ten vroegste in oktober 2011 starten (als alles al goed loopt).
Is er iets van opleiding die ik in dat jaar kan volgen, of een beroep (misschien in de beveiliging ofzo) die mij vooruit zou kunnen helpen bij het uitoefenen van mijn later beroep? Iets die in dezelfde aard ligt dus.

Ik heb al eens iets gehoord van een opleiding die je voorbereid op de selectieproeven van de politie?

Alvast bedankt.
Selectieproeven AINP
Inschrijving: 12/12/2013

Cognitief: 15/01/2014
Parcours: 15/01/2014
Persoonlijkheidsproef: 10/02/2014
Antecedentenonderzoek: 28/02/2014

Selectiecommissie: 14/04/2014
Better luck next year...
kevinvda
Politie
BerichtenCOLON 196
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 21:25

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door kevinvda »

Er bestaat een 7de jaar technisch onderwijs waarbij je de opleidig "veiligheidsberoepen" volgt.

Hierbij word je voorbereid op een functie bij bvb. politie, brandwee, bewaking...

Doorheen het jaar word je begeleid en kan je al een aantal selectieproeven van de politie doen.

Hier op het forum was/is er een topic over te vinden.
sassa
Aspirant
BerichtenCOLON 686
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 21:46

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door sassa »

Dit heb ik gevonden ... hopelijk kun je hier iets van informatie in terugvinden die nuttig kunnen zijn

Specialisatiejaar veiligheid in secundair onderwijs in de startblokken
Persbericht Kabinet Vlaams minister van Onderwijs en Vorming
18 maart 2009

Jongeren optimaal voorbereiden op een job als bewakingsagent, brandweerman, politieagent of een andere veiligheidsfunctie. Met dat doel voor ogen starten 15 Vlaamse middelbare scholen in september met een 7de specialisatiejaar bso Veiligheidsberoepen en een 7de tso Integrale veiligheid. De opleidingen krijgen vorm op basis van een samenwerkingsakkoord dat de ministers De Padt (Binnenlandse zaken) en Vandenbroucke (Onderwijs) op 4 maart 2009 gesloten hebben. Onderwijs levert hier maatwerk en opent een arbeidsmarktniche waarbinnen het nog niet actief was.

Het inrichten van het specialisatiejaar “Veiligheid” is een antwoord op een aantal verzuchtingen uit de veiligheidssector:

In 2008 is bij de politie 16% van de kandidaten geslaagd in de selectieproeven. Het specialisatiejaar veiligheid zou de mogelijke rekruten nog beter voorbereiden op die selectieproeven.

Bij de brandweer dreigt er vooral een tekort aan jonge brandweerlieden. Het specialisatiejaar zal ervoor zorgen dat er jaarlijks een aantal jongeren afstuderen die bij de brandweer willen gaan. Zo wordt een permanente stroom van waardevolle kandidaten gecreëerd.

Als een bewakingsfirma momenteel een jonge rekruut aanwerft, moet dat nieuwe personeelslid eerst een opleiding volgen. Bewakingsfirma’s hebben echter vaak “gelegenheidscontracten” – bijvoorbeeld voor festivals – waarvoor ze op korte termijn veel personeel nodig hebben en die mensen meteen moeten kunnen inzetten. Wie het specialisatiejaar “Veiligheid” gevolgd heeft, zal meteen aan de slag kunnen als bewakingsagent.

Basisvaardigheden

Leerlingen van het beroepssecundair en van het technisch secundair onderwijs vinden in het nieuwe studiegebied Maatschappelijke veiligheid een arbeidsmarktsegment met toekomst.

Tientallen scholen waren vragende partij om de opleidingen te mogen organiseren; 15 zijn geselecteerd (zie lijst als bijlage) en zij zullen nu bij Binnenlandse Zaken een dossier moeten indienen waarin ze het uitgewerkte lesprogramma geven.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken zal de kwaliteit van de lesgevers en het programma nauwgezet bewaken omdat de afgestudeerden rechtstreeks in bepaalde veiligheidsfuncties kunnen terechtkomen of omdat ze kunnen genieten van vrijstellingen voor de selectieproeven bij brandweer en politie.

Het specialisatiejaar veiligheid zal de jongeren een aantal basisvaardigheden aanleren die ze nodig hebben voor een job in de veiligheidssector. Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden zoals:

sociale basisvaardigheden en communicatieve ingesteldheid
in team kunnen werken
stressbestendig zijn en emotioneel stabiel zijn
kunnen omgaan met agressie
zin voor veiligheid hebben
observeren en rapporteren
psychologische conflicthantering
omgaan met noodsituaties
besluitvaardigheid (voor leidinggevende zoals hoofdsteward)
management (voor leidinggevende zoals hoofdsteward)
kunnen coachen (voor leidinggevende zoals hoofdsteward)

Twee opleidingen

De specialisatiejaren veiligheid zullen ingericht worden in het beroepssecundair (bso Veiligheidsberoepen) en in het technisch secundair onderwijs (tso Integrale Veiligheid). De leerlingen zullen in beide richtingen weliswaar een verschillend lesprogramma volgen maar de einddoelen van opleidingen lopen gelijk: het aanleren van de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het vervullen van functies zoals bewakingsagent, gemeenschapswacht enz.

Rechtstreekse toegang

Wie het specialisatiejaar veiligheid gevolgd heeft, kan afhankelijk van de gevolgde modules en zonder examen, meteen aan de slag als:

bewakingsagent
een operationeel leidinggevende in de private veiligheid (enkel vanuit 7 tso)
gemeenschapswacht (enkel vanuit 7 bso)
voetbalsteward
divisiechef (voetbal) en hoofdsteward (enkel vanuit 7 tso)
Vrijstellingen voor de toelatingsproeven brandweer en politie

Afgestudeerden uit het zevende specialisatiejaar aan het technisch secundair genieten van vrijstellingen voor bepaalde toelatingsproeven van brandweer en politie.

Brandweer

De afgestudeerden van het zevende jaar technisch secundair worden rechtstreeks toegelaten tot de stage van brandweerman en zijn dus vrijgesteld van het behalen van het brevet van brandweerman. Voor ze aan de stage beginnen moeten ze echter wel nog slagen in de selectieproeven, maar hun voorkennis geeft hen hier een stevige duw in de rug.

Politie

De afgestudeerden van het zevende jaar technisch secundair krijgen een vrijstelling voor drie proeven in de selectieprocedure voor agent of inspecteur van politie: de kennisproef, de sportproef en het gesprek met de selectiecommissie. Deze drie proeven worden afgenomen tijdens het zevende specialisatiejaar.



Tabel 1: overzicht van de mogelijke tewerkstellingskansen voor afgestudeerden van het zevende specialisatiejaar veiligheid:
Rechtstreekse toegang tot ...

-- Beroeps Technisch
bewakingsagent x x
leidinggevende functie private veiligheid -- x
gemeenschapswacht x --
voetbalsteward x x
divisiechef (voetbal) en hoofdsteward -- x


Tabel 2: overzicht van de mogelijke tewerkstellingskansen voor afgestudeerden van het zevende specialisatiejaar veiligheid:

-- Beroeps Technisch
EHBO-attest (na erkenning door de Minister van Arbeid) x x
Brandweer: Rechtstreekse toegang tot de stage, na het slagen in de selectieproeven -- x
Politie: Vrijstelling voor de cognitieve proef, de sportproef en het gesprek met de selectiecommissie -- x


Kwaliteit staat centraal

De overeenkomst tussen de Vlaamse minister van Onderwijs en de federale minister van Binnenlandse Zaken behandelt aspecten als personeelsinzet (diploma’s leraren), toelatingsvoorwaarden, het opleidingsprogramma, kwaliteitstoezicht, uit te reiken getuigschriften, de vorm van het werkplek-leren enz.

Het leerprogramma van de module “bewakingsagent” en “brandweer” moet bijvoorbeeld overeenstemmen met een wettelijk minimumprogramma. Per vak is bepaald aan welke voorwaarden de lesgever moet voldoen en voor de praktijkvakken brandweer moet worden samengewerkt met de provinciale brandweerscholen.

Voor de organisatie van de module “politie” werken de scholen samen met de Directie Rekrutering en Selectie van de Federale politie. De sportproef zal bijvoorbeeld identiek zijn aan de sportproef die je bij de politie moet afleggen tijdens de selectieproeven. En tijdens het examen voor het specialisatiejaar zal je een gesprek moeten afleggen met de selectiecommissie van de politie. Het gaat daarbij om hetzelfde gesprek dat je zou moeten afleggen, mocht je rechtstreeks de proeven afleggen bij de Directie Rekrutering en Selectie van de Federale politie.

Samenwerking tussen diverse diensten

De creatie van de zevende specialisatiejaren bso Veiligheidsberoepen en tso Integrale Veiligheid is een gezamenlijk project van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de Federale Overheidsdienst Justitie, de Federale Politie, de Vlaamse Gemeenschap (Ministerie van Onderwijs en vorming) en de Franstalige Gemeenschap.

De geselecteerde scholen liggen verspreid over de Vlaamse Gemeenschap met een lichte concentratie op de as Antwerpen, Mechelen, Brussel. De scholen behoren tot de verschillende onderwijsnetten.
WPS klas 27
Mrblomme
__________________________
BerichtenCOLON 45
GeregistreerdCOLON 19 Jan 2010, 14:47

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door Mrblomme »

Bedankt! zeer leerrijke post, ik ga opzoek naar informatie.
Selectieproeven AINP
Inschrijving: 12/12/2013

Cognitief: 15/01/2014
Parcours: 15/01/2014
Persoonlijkheidsproef: 10/02/2014
Antecedentenonderzoek: 28/02/2014

Selectiecommissie: 14/04/2014
Better luck next year...
Gebruikers-avatar
Kenny VDM
Aspirant
BerichtenCOLON 272
GeregistreerdCOLON 02 Dec 2009, 18:57

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door Kenny VDM »

3 vrijstellingen :shock: hadden ze dit 6jaar geleden ook maar al :mrgreen:
In opleiding @ PIVO AINP28
sassa
Aspirant
BerichtenCOLON 686
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 21:46

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door sassa »

@ Kenny VDM

Maarja, toen hadden ze nog geen zo'n vooropleiding hé :wink: had ik anders ook wel interessant gevonden hoor ... nuja wij doen het op de gewone manier, da zal ook wel lukken, alhoewel je geduld zeer vaak op de proef gesteld wordt :-)
WPS klas 27
Gebruikers-avatar
Kenny VDM
Aspirant
BerichtenCOLON 272
GeregistreerdCOLON 02 Dec 2009, 18:57

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door Kenny VDM »

mochten die vooropleidingen 6jaar geleden bestaan hebben, had ik dit zeker gedaan :whoeha:
Ik denk dat het slaagpercentage en de basis dat die jongeren meekrijgen wel een pak hoger/breder is tegenover dat je u volgens de gewone weg inschrijft.

Maar zoals je zegt via de gewone weg zal het ook ooit wel eens lukken zeker :mrgreen:
In opleiding @ PIVO AINP28
musbertang
Aspirant
BerichtenCOLON 84
GeregistreerdCOLON 08 Jan 2010, 11:41

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door musbertang »

Ik ken iemand die zo een opleiding heeft gedaan en er niet door is voor de commissie dus die opleiding op zich biedt geen zekerheid op slagen. Het is je persoonlijkheid die wordt geëvalueerd. Enkel door te werken aan je persoonlijkheid zal je slagen: ken jezelf! :)
AINP 104 PROMOTIE
Gebruikers-avatar
Kenny VDM
Aspirant
BerichtenCOLON 272
GeregistreerdCOLON 02 Dec 2009, 18:57

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door Kenny VDM »

musbertang schreefCOLONIk ken iemand die zo een opleiding heeft gedaan en er niet door is voor de commissie dus die opleiding op zich biedt geen zekerheid op slagen. Het is je persoonlijkheid die wordt geëvalueerd. Enkel door te werken aan je persoonlijkheid zal je slagen: ken jezelf! :)
Oke ik zal de laatste zijn die zegt dat mensen die zo'n opleiding genoten hebben vanzelfsprekend zullen slagen.
Maar ik denk mocht je het slaagpercentage van mensen die zonder die opleiding solliciteren en mensen die wel de opleiding genoten hebben vergelijkt, dat je wel een hoger aantal zal terug vinden bij diegene dat wel zo een opleiding afgerond hebben.

Ook is het interessant aangezien je een aantal vrijstellingen krijgt, zodat je geen kansen kan verliezen op die bepaalde onderdelen.
In opleiding @ PIVO AINP28
kevinvda
Politie
BerichtenCOLON 196
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 21:25

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door kevinvda »

Kenny VDM schreefCOLON
musbertang schreefCOLONIk ken iemand die zo een opleiding heeft gedaan en er niet door is voor de commissie dus die opleiding op zich biedt geen zekerheid op slagen. Het is je persoonlijkheid die wordt geëvalueerd. Enkel door te werken aan je persoonlijkheid zal je slagen: ken jezelf! :)
Oke ik zal de laatste zijn die zegt dat mensen die zo'n opleiding genoten hebben vanzelfsprekend zullen slagen.
Maar ik denk mocht je het slaagpercentage van mensen die zonder die opleiding solliciteren en mensen die wel de opleiding genoten hebben vergelijkt, dat je wel een hoger aantal zal terug vinden bij diegene dat wel zo een opleiding afgerond hebben.

Ook is het interessant aangezien je een aantal vrijstellingen krijgt, zodat je geen kansen kan verliezen op die bepaalde onderdelen.
Je kan inderdaad een aantal vrijstellingen krijgen. Maar bvb bij de proef met selectiecommissie krijg je ook maar 1 kans/jaar.

Voor de overige proeven vraag ik me wel af hoe er controle mogelijk zal zijn...
cero
Politie
BerichtenCOLON 59
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 17:48

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door cero »

Ik volg deze opleiding in een van de scholen.
Ik persoonlijk vind het een zeer interessante en nuttige opleiding, al loopt dit jaar wel enig mis met communicatie tussen de verschillende partners. Dit kan men wel een deel steken op het feit dat het een piloot-jaar is.


EDIT:
Met dit jaar krijg je alleen een vrijstelling voor proef 1.
Wel worden proef 3 & 4 tijdens het jaar door de politie afgenomen en als je niet slaagt verlies je geen beurt en moet je ook NIET een jaar wachten voor je je terug kan inschrijven.
Gebruikers-avatar
Kev1n
__________________________
BerichtenCOLON 298
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 23:49

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door Kev1n »

Ik volg deze opleiding ook en het enige wat ik er nuttig aan vind is de basis recht, psychologie en communicatietechnieken die je oppikt.
Voor de vrijstelling zou ik het in elk geval niet doen en voor die 2 proeven die je tijdens het jaar mag doen ook niet.
Tenslotte moet je door al je modules (brandweer, bewakings, SELOR recht, etc.) slagen eer je aanspraak hebt op die testen tijdens het schooljaar.

Mocht je in tussentijd iets willen doen zou ik steevast gaan voor een job die je verantwoordelijkheid geeft en je in een sociale positie plaatst.
Wat ik ondervonden heb uit mijn proeven en die van andere tot nu toe is dat die 2 pijlers een enorme bijdrage zijn...
Dura Lex, sed lex...

Afbeelding
Gebruikers-avatar
DaikoG
Politie
BerichtenCOLON 203
GeregistreerdCOLON 18 Jan 2010, 20:52

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door DaikoG »

Kev1n schreefCOLONIk volg deze opleiding
Valt die opleiding een beetje mee? Heb daar eigenlijk nog niet veel goeds over gehoord... Kan mij natuurlijk wel inbeelden dat de politie niet zo positief tegenover zo een opleiding staat.

Ik heb gehoord dat die opleiding voornamelijk wordt gebruikt door mensen die minder kans zouden hebben om te slagen in de gewone selectie en het daarom via deze weg proberen... Van lesgevers (politie) in die opleiding heb ik gehoord dat het niveau vreselijk laag ligt en de mentaliteit "gemakzuchtig" is...

Wil zeker u of uw opleiding daardoor niet aanvallen maar wil gewoon eens de andere kant van het verhaal horen. Kan me best inbeelden dat de mening van sommige politieambtenaren beïnvloed is...
PZ Brussel HOOFDSTAD Elsene - G/DCT1 (Wachtdienst)
Gebruikers-avatar
Kev1n
__________________________
BerichtenCOLON 298
GeregistreerdCOLON 01 Dec 2009, 23:49

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door Kev1n »

@ DaikoG,

geloof me vrij, jij bent de laatste die "mijn" opleiding aanvalt.
Ik volg deze richting op beroepsniveau (Veiligheidsberoepen) maar merk wel dat de technische richting (integrale veiligheid, die tevens
vrijstellingen geniet) enorm gemakzuchtig staat tegenover de proeven.
De mentaliteit van "het wordt in onze handen gegeven" heerst er enorm. Moet er wel bij vermelden dat dit in mijn school zo is,
Levi van hier op het forum die volgt de richting in Gent, die zal je meer uitleg over de mentaliteit ginds kunnen geven.

Uit mijn klas zijn er 2 die gesneuveld zijn voor de 1ste proef, 2 voor de 2de (waarvan er 1tje u voor AP gaat en geslaagd is voor de 2de) en
ik ben de enige die tot nu toe door kunnen stoten is tot de 3de proef. Of dit te maken heeft met mijn jaren in humaniora weet ik niet.
Ik heb in elk geval niet voor de richting gekozen om van vrijstellingen te genieten of dergelijke, maar omdat ik jarenlang in humaniora heb gezeten
maar sukkelde met ruimtemeetkunde, fysica, chemie etc. Probleem met "inzicht" heette dat toen naar het schijnt. Ik heb daarna een bouwopleiding
gevolgd om van tussen de boeken weg te zijn en die opleiding heeft me het technisch inzicht gegeven die ik in humaniora moest hebben, te laat
weliswaar.
Maar omdat ik gewend was van amper iets te moeten doen in die bouwopleiding (sanitair, chauffage en dakwerken) vond ik het verstandig
om dat 7de jaar te doen omdat het een hoger niveau is. Om zo terug te leren leren en omgaan met grote hoeveelheden pure theorie.
Ook de achtergrond in de grondbeginselen van recht, communicatietechnieken en psychologie leken me mooi meegenomen.

Zodra ik erkend was als vaste leerling van dat 7de jaar heb ik deelgenomen aan de selectieprocedure en ben er nog steeds mee bezig.

I know wat off topic, sorry daarvoor, maar even om duidelijk te maken dat er echt wel verschillend vlees in de kuip zit.

Groetjes
Dura Lex, sed lex...

Afbeelding
Gebruikers-avatar
DaikoG
Politie
BerichtenCOLON 203
GeregistreerdCOLON 18 Jan 2010, 20:52

Re: Opleiding in aard van politie

Bericht door DaikoG »

Ok merci voor de toelichting! De mening van de politieambtenaren zijn dus wel vrij juist precies... Men mag natuurlijk nooit veralgemenen, er zijn er steeds die er wel met een grondige reden en de nodige motivatie zitten... Jammer dat de rest het soms voor hen ook verpest dan.

Nog veel succes met de selectie en de opleiding!
PZ Brussel HOOFDSTAD Elsene - G/DCT1 (Wachtdienst)
BUTTON_POST_REPLY